De wereld staat voor grote klimaatuitdagingen waarin ook Spotta zijn verantwoordelijkheid neemt. Onder ‘duurzaamheid’ verstaat Spotta het zoveel mogelijk reduceren van de milieu-impact van onze producten, ons eigen proces en dat van de organisaties waarmee we samenwerken.
Per 1 juni ’24 heeft Spotta in heel Nederland InMijnBus uitgerold. Op inmijnbus.nl kiezen huishoudens gemakkelijk voor:
Ook hebben huishoudens de mogelijkheid om de bezorging van een folderpakket tijdelijk stop of juist aan te zetten, bijvoorbeeld tijdens vakanties of feestdagen. Doordat de keuzes van huishoudens nu digitaal inzichtelijk zijn, beschikken we over actuele bereikcijfers en bezorgen we alleen nog gewenste folderpakketten. Zo belanden er minder ongelezen folders bij het oud papier.
Vanaf de invoering van InMijnBus (oktober, 2023), het nieuwe JA bezorgmodel, zijn de volgende reducties gerealiseerd (stand december 2024) ten opzichte van het oude bezorgmodel:
Bij alle drie de Spotta vestigingen worden duurzaamheidsmaatregelen genomen zoals de Energy Efficiency Directive (EED)- en Erkende maatregelen (EML)-wetgeving dit van ondernemingen verwacht. Denk hierbij aan energiezuinige cv-ketels, ledverlichting en extra snelloopdeuren. Andere doorgevoerde verbeteringen in het productieproces zijn:
Al deze maatregelen hebben in de afgelopen vier jaar geleid tot:
Op het gebied van transport en logistiek worden de volgende maatregelen genomen:
Deze maatregelen leveren de volgende besparingen op:
Het papier van reclamefolders bestaat voor 90% uit gerecycled papier en voor 10% uit nieuwe houtvezels die komen uit duurzaam beheerde bossen (bron: website EM de Jong).
We maken op dit moment voor het verpakken van het folderpakket dat wordt samengesteld voor een buurt gebruik van de dunst mogelijke plasticfolie. Deze bestaat uit minimaal 25% gerecycled materiaal en is voor 100% recyclebaar (KIVO, 2024).
Zowel bij het restafval als het oud papier wordt door afvalverwerkers zoveel mogelijk plastic uit het afval gehaald en waar mogelijk gerecycled.
Door de vermindering in dikte en de integratie van gerecycled plastic besparen we op jaarbasis 320.000 kg CO2-uitstoot.
Bedrijven die verpakte producten op de markt brengen zijn wettelijk verplicht bij te dragen aan de recycling van die verpakkingen. Het Afvalfonds Verpakkingen treedt op namens deze bedrijven. Vanuit dit Afvalfonds wordt een tegemoetkoming betaald aan gemeenten voor inzameling en recycling van verpakkingen. Spotta droeg hieraan in 2023 € 396.480,- bij.