Folders blijven op de mat vallen dankzij inzetten 13-en 14-jarige

25 mei 2022

Overal zijn personeelstekorten, maar reclamefolders blijven gewoon wekelijks op de mat vallen. Ook voor folderbedrijven is het lastig om aan mensen te komen. Maar doordat die sector als enige jongeren vanaf dertien jaar mag inzetten, zijn de problemen te overzien. Dat zegt directeur Thomas Hopman van folderbedrijf Spotta tegen NU.nl.

Folders blijven op de mat dankzij 13 en 14 jarigen

Vier op de tien bezorgers van reclamefolders zijn dertien of veertien jaar. "Wij mogen als enige sector jongeren van die leeftijd inzetten", zegt Hopman. En dat gebeurt dan ook.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is de belangrijkste taak van 13- en 14-jarigen om op school te zitten. "Maar het klopt dat ze in uitzonderlijke gevallen ook een bijbaantje mogen hebben."

In het geval van folders bezorgen, mogen ze dat voor een deel zelfstandig doen. "Een paar straten", verduidelijkt de woordvoerder. In het geval van vakkenvullen bij de supermarkt, mag dat uitsluitend onder toezicht.

"Het gaat vaak om hun eerst baantje, van 2 tot 2,5 uur in de week", licht de directeur van Spotta toe.

De gemiddelde folderbezorger is jong. "Zo'n 70 procent is zeventien jaar of jonger", aldus Hopman. Jongeren mogen pas in het jaar dat zij zestien worden zogeheten geadresseerd drukwerk gaan bezorgen, zoals de krant.

Voor de bezorging van folders zijn wekelijks zo'n twintigduizend mensen op pad. "We krijgen iedere week ook duizenden klachten dat de folders niet of te laat zijn bezorgd, op een totaal van 5,2 miljoen adressen. Maar dat aantal klachten blijft stabiel."

Gemiddeld blijven de bezorgers van Spotta dat werk elf maanden doen. "Ook dat is stabiel gebleven", besluit Hopman.

Bekijk ook eens onze andere berichten

Uitrol InMijnBus bij eerste gemeenten succesvol

Op 1 december jl. zijn 16 gemeenten overgegaan op InMijnBus. De eerste resultaten bevestigen de positieve bijdrage van het nieuwe bezorgmodel aan het slimmer en duurzamer maken van folderverspreiding.

 

Fisherman’s Friend zet huis-aan-huis sampling in

Om hun marktpenetratie verder te verhogen, heeft Fisherman’s Friend een grote retailcampagne van 1+1 gratis via de Albert Heijn gelanceerd. Als onderdeel van deze campagne hebben ze in week 45 huis-aan-huis sampling ingezet. 

 

Spotta mag eigen folderpakketten blijven bezorgen

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft op 24 november bekend gemaakt dat Spotta zijn zelf- samengestelde-folderpakketten mag blijven bezorgen.

 

Gemeente Duiven informeert inwoners over InMijnBus

Naast de verspreiding van informatiefolders in/op het wekelijkse folderpakket en een lokale reclamecampagne vanuit Spotta, informeert Gemeente Duiven haar inwoners ook zelf proactief over InMijnBus via een bericht op Facebook.

 

Spotta introduceert InMijnBus in Gemeente Groningen, Leeuwarden en Ede

26 september 2023

Afgelopen maand heeft Spotta met succes InMijnBus geïntroduceerd bij de consumenten in gemeenten Leeuwarden, Groningen en Ede. Om zoveel mogelijk huishoudens in deze gemeenten te informeren over InMijnBus zet Spotta verschillende kanalen in. 

 

Het optimaal verspreidplan zorgt voor efficiëntie

22 augustus 2023

Wie zijn je klanten? Je krijgt daar gericht zicht op met een data-analyse van Spotta. Vervolgens kunnen we het verspreidplan segmenteren om zowel huidige
klanten als potentiele doelgroepen te bereiken. In heel Nederland of alleen in een kleinere
regio. Op postcode of op wijkniveau.

 

Eerste reacties gemeentes InMijnBus

9 augustus 2023

Enkele weken geleden heeft Spotta alle gemeentes in Nederland geïnformeerd over de komst van InMijnBus.  Verschillende gemeentes hebben inmiddels nieuws hierover gepubliceerd op hun website. 

 

Voorlopig geen JA/JA sticker in België

1 augustus 2023

De Ja/Ja sticker komt er (voorlopig) niet. Consumenten kunnen dus gratis drukwerk blijven ontvangen in België, tenzij zij dat expliciet niet willen. Dat is niet alleen goed nieuws voor de lokale economie en tewerkstelling, maar helpt ook bij het dichten van de digitale kloof. De Vlaamse regering heeft besluitvorming over dit punt voorlopig uitgesteld. 

01 / 08